fbpx

7 dingen die je moet weten over Valentijnsdag

 

Nog maar even en dan is het alweer Valentijnsdag! Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan en waarom is 14 februari de meest romantische dag in het jaar?

  1. Valentijn is niet alleen de dag om met jouw geliefde door te brengen, maar ook om de liefde te vieren met vrienden, familie en andere lieve mensen die je mogelijk uit het oog bent verloren. Vergeet dus zeker ook jezelf en onbekenden niet! Liefde is immers voor iedereen toch?
  2. Wist je al dat eigenlijk niemand goed weet waar Valentijn vandaan komt? De meeste denken dat het ter ere van priester Valentinus zijn sterfdag was omdat hij jonge geliefde in het geheim trouwde. Andere zeggen dat het in het Romeinse rijk al een feest ter ere was van de vruchtbaarheidsgodin Februa.
  3. In Nederland wordt Valentijn pas uitbundiger gevierd sinds de Tweede Wereldoorlog. Bloemisten kwamen er achter dat er in het buitenland veel geld opleverde rond de 14e en probeerden daarom ook de Nederlanders over te halen om elkaar een bloemetje te sturen.
  4. Sinds 1991 werd Valentijn pas echt omarmd in Nederland. Toen kon je in een aantal kranten een berichtje aan je Valentijn plaatsen in een speciale Valentijnsrubriek.
  5. Cupido kende je waarschijnlijk al, maar wist je ook al dat hij volgens sommige mythen het zoontje is van de godin Venus? Om die reden schiet hij volgens de mythe magische pijlen in harten om zo goden en mensen verliefd te laten worden.
  6. Wist je al dat de symbolische vorm van het hart uit de middeleeuwen komt? Ze mochten toen geen inwendig onderzoek doen en daarom hebben ze toentertijd besloten om de vorm over te nemen van de oude Grieken. In combinatie met de pijl van Cupido krijg je het symbool van jonge geliefden.
  7. Rozen zijn zeer geliefd om te geven op Valentijnsdag, omdat rozenblaadjes de vorm van een hart hebben. Per land en geloof heeft de roos ook nog veel meer betekenissen, afhankelijk van de kleur maar ook of hij al vol in bloei staat of nog een knopje is. Bij de meeste staat een gele roos voor vriendschap, rode voor passie, roze voor geloof in elkaar en witte voor puurheid. Welke ga jij aan wie geven?
Model: Stephanie, styliste: Laura Marques, fotografe: Angela Huizer, met dank aan Apollo Hotel Almere City Center
GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.