fbpx

Column: Alle kanten op met mijn emoties

 

Bij Anouk (23) werd kanker geconstateerd. Op GRLMAG vertelt deze (positieve!) powerchick iedere week over haar leven.

WAAROM IK? WAT HEB IK FOUT GEDAAN DAN?

“Ik heb denk ik een best rijke fantasie. Natuurlijk weet ik niet hoe het met de fantasie van jullie zit, maar het zit bij mij best goed. Zo stapte ik de trein in terwijl de zon goed haar best deed. Thank god! Niet alleen omdat die zonneschijn fijn is, maar ook omdat je dan legaal een zonnebril op je neus kan zetten. En dat is voor mij op dit moment heel fijn, want ik voel me anders.

In de trein zie ik mensen kijken. Ik probeer mijn woede daarover, of mijn frustratie, of weet ik veel wat het is, onder controle te krijgen. Daarom verzin ik een verhaaltje voor mezelf dat ik een spion ben en vanachter mijn zonnebril mensen bespied. In de realiteit komt het erop neer dat mensen mij juist gek aankijken… ach ja, dat hoort erbij als spion (?). Zal ik er een toneelstukje van maken en mijn zonnebril afzetten zodat mensen schrikken? Nee… doe maar niet.

Waarschijnlijk denk ik alleen maar dat mensen naar me kijken en maken mijn gedachtes het alleen maar erger.

Die avond slaap ik bij een vriendinnetje in Amsterdam. Als ik de volgende ochtend wakker word, voel ik dat mijn vingers nog dikker zijn dan gisteren. Als ik lach voel ik gewoon die hamsterwangen tot aan m’n ogen komen. Ik word boos… Wat is dit? Doe dit dan lekker als ik in het ziekenhuis lig. Wat is dit nou voor timing? Dit wordt mijn herstelperiode, niet mijn ik-voel-me-een-walrus- periode. Hoe lang is mijn chemo van plan dit te doen?! Ik had wel even een mooi schema kunnen maken hoor. Had er heel anders uit gezien. In de chemo weken mag je opgezwollen en lelijk zijn. Daarna weer normaal.

Als ik daarna in de tram zit, gebeurt het. Voor de allereerste keer gaat de vraag door me heen: ‘Waarom ik? Wat heb ik fout gedaan dan?’ Echt de eerste keer dat ik dit denk. Dan spreek ik mezelf streng toe: ‘Één op de zoveel krijgt dit. Als jij dit niet had dan had iemand anders dit in je omgeving.’ Ik denk aan mijn beste vriendinnen. Ok daar doe ik het voor, zodat zij niet deze speciale vorm van kanker hebben. Misschien een beetje raar gedacht, maar voor mij helpt het..”

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.