fbpx

Column: Boetes voor te dunne modellen

 
Te dunne modellen moeten volgens Frankrijk op de bon. Daar heeft GRLMAG’s model en columnist Aminanta een duidelijke mening over.

“Frankrijk neemt (zeer) waarschijnlijk een wet aan die te dunne modellen van catwalkshows en reclamecampagnes weert. Het wetsvoorstel (dat sinds 2013 al van kracht is in o.a. Italië, Israël en Spanje) moet ervoor zorgen dat scouts en modellenbureaus hard gestraft worden als zij een te dun model aannemen.

Als de wet echt wordt aangenomen, gaat dat grote gevolgen hebben voor de mode-industrie in het land. Modellen krijgen dan te maken met regelmatige gewichtscontroles. Aan de hand van de Body Mass Index (BMI) wordt er gemeten of een model te dun is. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Bij een BMI van 18 mag het model een campagne of show doen. Iemand met een BMI van 18 is ongeveer 1.75 meter en 55 kg.

Is een model te dun? Dan is de kans groot dat het desbetreffende modellenbureau, scout of andere betrokkene een fikse boete krijgt opgelegd. Volgens de Nederlandse Glamour kan die boete oplopen tot zo’n €75.000 euro.

De Franse regering hoopt hierdoor het anorexiaprobleem tegen te kunnen gaan en een gezonde leefstijl onder jonge vrouwen te kunnen stimuleren. “Het is belangrijk voor fashion modellen om goed te eten en goed voor hun gezondheid te zorgen, in het bijzonder voor jonge vrouwen die modellen als stijlicoon zien,” zei de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine.

Een heftige maatregel, maar misschien ook wel goed. Het is een goede waarschuwing voor de modewereld, en misschien komt er dan eindelijk ook echt verandering. Alleen boetes opleggen zal het probleem nooit helemaal oplossen. Ik denk dat enkele bureaus zich eraan zullen houden. Andere nemen het waarschijnlijk voor lief. Hetzelfde geldt voor modellen. Ik zie het al helemaal voor me: een paar weken voor de show allemaal een BMI van 18, maar eenmaal ‘goedgekeurd’ weer terug naar de oude maten.

Ik ben zeker voor die nieuwe wet, maar er moet meer zijn dan alleen die ene straf. Het is een beetje raar om aan de hand van een bepaalde maatstaf gelijk tot de conclusie te komen dat iemand te dun is. Ik heb een BMI van 17, wat dus betekent dat ik licht ondervoed ben. Echter heb ik mij nooit als een ziek iemand gevoeld omdat dit eenmaal mijn bouw is. Iedereen heeft een ander soort lichaam, zulke dingen moet je per persoon beoordelen en niet door middel van een of ander tabel.

Denk aan de modellen: vooral de jonge modellen moeten goede begeleiding krijgen en in de gaten gehouden worden. Maar er moet ook gekeken worden naar de doelgroep die sterk beïnvloed wordt door wat er te zien is in de magazines en op de runways. Een beetje voorlichting op scholen en sportclubs – plekken waar veel jonge meiden op af komen –  kan al het verschil maken. Ik kan me heel goed voorstellen dat als je veertien bent je heel graag op Cara Delevingne zou willen lijken en er alles aan zou doen om dat doel te bereiken. Als je dan ook nog eens heel onzeker bent, en er niemand is die je vertelt wat je waard bent en dat je helemaal niet op Cara hoeft te lijken, kan het al gauw mis gaan.

Hopelijk hoeft het niet zo ver te gaan voor de meeste meiden, maar gezien het aantal landen dat zo’n wet aanneemt lijkt het wel noodzakelijk. Ik ben benieuwd hoe de Franse modewereld hierop gaat reageren, aangezien zij de boosdoeners lijken te zijn in dit verhaal. What do you think, Karl?”

Beeld: Victoria’s Secret 2014
GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.