fbpx

Column: De eerste dagen chemo

 
Bij Anouk (23) werd dit jaar kanker geconstateerd. Op GRLMAG vertelt deze (positieve!) powerchick iedere week over haar strijd. Deze week: Anouk’s eerste chemoweek gaat in.

“Ik begin een chemoweek op maandagavond, dan wordt mijn infuus erin gedaan en mijn nieren gespoeld met water (gewoon via een infuus door mijn arm). De zuster inspecteerde (naar mijn idee wel heel lang) mijn linkerarm, op zoek naar een ‘mooie’ ader. Daar word ik zenuwachtig van. Ik heb niet van die ‘uitgesproken’ aderen.

Gelukkig was bij al dit prikgebeuren mijn held Shannon aanwezig. Haha, als ik haar al begin te vertellen over een infuus begint ze al: ‘Ieehl, uuuhl, houd op.’ Maar goed, toen ik daar lag en de zuster prikte, zei ze iets in de trant van: ‘Zeg maar iets leuks tegen je vriendin.’ Ik kan heel veel leuke dingen zeggen maar niet op commando. Shannon kent mij langer dan vandaag en zei: ‘Wat een mooie kalender van de Minions’, superdroog, haha. Dus toen haakte ik daar op in met een heel verhaal over de kalender. Het infuus was geslaagd!

Daarna gingen Shannon en ik naar het restaurant om even wat drinken te halen. Ik liep dus echt één minuut met die ‘wandelende tak’. Begint ‘ie te piepen. Tuurlijk… Dus ik terug naar de zuster, had ik blijkbaar te hard gereden of tegen die ‘wandelende tak’ geschopt waardoor ie een schok kreeg. Na een korte instructie deed ‘ie het weer.

Door al dat vocht dat ik binnen krijg, blijf ik ‘s nachts naar de wc gaan. Maar mijn ‘wandelende tak’ moet ook opgeladen worden (ja, net als je smartphone) dit kan alleen als je op je kamer bent. De eerste nacht (toen ik alleen nog gespoeld werd met water en nog geen chemo had gehad) was ik naar de wc geweest. Met m’n slaapkop kroop ik daarna meteen m’n bed weer in. Je raadt het al, was ik vergeten de ‘wandelende tak’ aan de oplader te doen. Dus na een paar uur piepte hij me wakker. ‘Wat nuuuu weer’, dacht ik. Er stond iets met ‘leeg’… ‘batt’.. Oja.. vergeten. Dan denk je dat gebeurt je één keer en nooit meer. Maar nee hoor, het gebeurde me nog twee keer. Nouja dat komt wel.

Na de maandagavond gespoeld te hebben, werd dinsdag de chemo aangesloten. De eerste keer dat dit gebeurde waren Shannon en mijn broertje hierbij. Ik dacht dat het best wel emotioneel zou worden, maar dat was het eigenlijk niet. De lege zak waar water in had gezeten werd verwisseld voor een andere zak waar ook een doorzichtige vloeistof in zat. Maar het ziet er helemaal niet ‘eng’ uit. Het is meer dat je het weet.

Gelukkig heb ik geen gebrek aan bezoek. Bijna teveel! Maar ik vind het alleen maar leuk. En ik krijg vanaf nu ook gezelschap van een Minion! Gekregen van Manon. Ze weet dat ik gek ben op die dingen!”

IMG_7035

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.