fbpx

Column: Doodeng: kaal in de sportschool

 

Bij Anouk (23) werd kanker geconstateerd. Op GRLMAG vertelt deze positieve powerchick iedere week over haar leven. Deze week: de sportschool..
IEDEREEN ZIET HET NU. IEDEREEN WEET HET NU.

“Het wordt tijd om weer eens wat aan mijn conditie te doen, en dus ben ik deze week naar een fysiotherapeut geweest. Vorige week had ik een kennismakingsgesprek en het is een erg aardige man.

Gisteren was het dan tijd voor mijn eerste training. Ik vroeg me af wat ik zou doen wat betreft mijn pruik: Fleur op mijn hoofd zetten is niet zo handig, want ik ga daar natuurlijk niet mee sporten, dus droeg ik de rit erheen een doek op mijn hoofd. Ik had dit één keer eerder gedaan en vond dit reuze spannend. Nu ook weer: mensen zien dan echt aan je dat je ziek bent of was.

De sportschool waar ik heen ga, is klein en niet druk. We beginnen met opwarmen: fietsen. Ik ga op een fiets zitten, we kletsen een beetje en na 2 minuten zegt hij: ‘Ik zet hem zwaarder, dat kan jij wel hebben.’ Even later zet hij hem nog zwaarder en moet ik langer fietsen dan hij in het begin had gezegd. Helemaal prima. Wat voelt het fijn om weer te sporten en het is zo chill dat ik dit onder begeleiding doe. Dat ik dit niet allemaal zelf hoef te bedenken.

Als we een paar minuten verder zijn krijg ik het toch wel warm. Ik twijfel nog een minuut en dan zeg ik: ‘Eigenlijk heb ik het best wel warm… Kan ik die doek afdoen?’
Hij antwoordt dat ik dat zeker mag doen! Toch twijfel ik. Er zijn hier (even snel gekeken) nog twee mannen aan het sporten en ik vind het zo eng. Ik heb nog niet één keer in een openbare ruimte geen pruik of doek op gehad. Toch doe ik de doek af; ik heb het stikheet.

Ik voel me zo ontzettend kwetsbaar. IEDEREEN ziet het nu. IEDEREEN weet het nu. Niets waar ik me een beetje achter kan verschuilen.

‘Iedereen?’ Zullen jullie nu denken. Die twee mannen die daar staan te trainen?
Inderdaad, of de mensen die door de ramen de sportschool binnen kunnen kijken, of de persoon achter de balie of, of, of…

Ik wil niet zielig gevonden worden maar ik weet dat mensen, als ze me nu zouden zien, me toch zielig vinden.

Uiteindelijk kan ik me er een beetje overheen zetten. Voor alles is een eerste keer. De training gaat me best goed af. Wel heeft de fysio gemeten dat mijn conditie, vergeleken met die andere 23-jarigen, onder de categorie ‘slecht’ valt. Gelukkig gaan we daar de komende weken wat aan doen :).”

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.