fbpx

Column: Dunne modellen, love it or hate it

 
Aminanta is model en schrijft iedere week voor GRLMAG een column over haar modellenleven.

MAG JE DAT WEL ETEN?

“Dunne meiden bashen. Het is cool, enerverend en ontzettend stoer om van achter je laptop vrouwen met een andere lichaamsbouw te bekritiseren. Anno 2015 is het voor sommigen nog steeds moeilijk te begrijpen dat niet alle vrouwen met maatje 34 aan anorexia lijden.

Het is grappig om te zien hoe die discussies online tot stand komen. Men neme een fashionmagazine met veel vrouwelijke volgers. Dat fashionmagazine plaatst een bericht. De woorden ‘plus size’ of ‘dieet’ komen er sowieso in voor, plus een afbeelding van een model. Pak je popcorn en kijk toe (en lees mee) hoe vrouwen met elkaar in discussie gaan over dat ‘te dunne model’. Wedden dat de eerste comment alles behalve positief is?

In plaats van elkaar veel succes te wensen en elkaar te complimenteren, vinden we het normaler om elkaar de grond in te boren en elkaar onnodig te bekritiseren. Onnodig vind ik, omdat je aan sommige reacties echt nul komma nul procent iets hebt. En om nou van iemand te horen dat ze ‘een hamburger moet eten’ of ‘hen doet denken aan een wandelende tak’, daar wordt niemand beter van.

Lef hebben ze wel, die vrouwen. Deze week las ik nog een bericht over Romee Strijd, het 19-jarige model dat afgelopen december voor het eerst meeliep in de Victoria’s Secret show. Daar reageerde een vrouw op ludieke wijze op ‘de fitness geheimen van Romee’. Ze had het erover dat ‘modellen erg goed kunnen leven op alleen koffie en salade’. Ha! Wat een joke.

Maar veel mensen zijn het wel met haar eens (te zien aan het aantal likes dat haar bericht kreeg). Het zette me aan het denken. Misschien wilde die vrouw helemaal niet onbeschoft klinken en dacht ze dat modellen écht alleen maar op koffie en salades leven. Maar dat kan ik moeilijk geloven. Uit haar comment kon ik duidelijk opmaken dat ze het artikel NIET had gelezen. Het maakt me overstuur: eeuwig blijven oordelen, maar niet de moeite nemen om je te verplaatsen in een ander. Ik kan met zekerheid zeggen dat veel meisjes niet eens weten wat het begrip ‘plus size’ inhoudt of überhaupt merken dat ze zich schuldig maken aan het naar beneden halen – misschien zelfs pesten – van een ander.

Modellen werken keihard en de meiden die meelopen in de Victoria’s Secret show al helemaal. Romee legt in het artikel uit dat ze erg op haar voeding moet letten, en dat ze dat af en toe best moeilijk vindt. ‘Ik mag nu geen koolhydraten, dus geen pasta en rijst. Ik maak veel groente, vis uit de oven en ’s morgens kwark met fruit en zaden – eigenlijk het typische modellendieet.’ Naar mijn idee is dat geen koffie en salade, maar een mix van gezond eten en keihard sporten. Is dat nou zo vreemd?

Nog steeds merk ik hoe er op mijn eetgedrag wordt gelet. ‘Je kan het hebben’, ‘Mag je dat wel eten?’ wordt er wel eens gevraagd als ik een koekje uit mijn tas tevoorschijn haal. ‘Mag dat wel van je bureau?’ En ik maar bewijzen dat ik ‘normaal’ ben door te ‘gewoon’ te eten. Want als ik het niet doe heb ik net als Romee straks ook anorexia!

Maar zelfs als je het probeert uit te leggen, dan is de gemiddelde vrouw nog niet overtuigd van het feit dat sommige vrouwen er eenmaal zo uit willen zien. Of zo geboren zijn. En terwijl Romee keihard wordt bekritiseerd, gaan diezelfde vrouwen snel naar de Bruna om de nieuwe Vogue kopen, want ja – Doutzen Kroes.

Vrouwen zijn vrouwen. En dat betekent dat iets nooit goed zal zijn. Romee zal altijd te dun blijven. Mila Dalbesio is niet curvy genoeg om plus size genoemd te worden. En Tess Holliday? Die is te dik.”

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

1 Comment
  1. Had toevallig dit artikel zien staan, net als de comments. Al die vooroordelen over modellen zijn zo vermoeiend Vind het zo rottig hoe ze deden, iedereen is mooi en iemand oordelen op zn uiterlijk is nooit goed. Romee is gewoon een supermooie meid, net alsiemand met maatje 42. Ik ben het helemaal eens met je artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.