fbpx

Column: Het standaard verjaardagsgesprek

 

In 2015 overleefde Anouk (24) de ziekte kanker. Op GRLMAG vertelt deze (positieve!) powerchick iedere week over haar leven.
“Het eerste jaar na je chemo ben je vooral bezig met herstellen. Je gaat vooral om met de mensen die dichtbij je staan. Nu ik weer langzaam de ‘oude’ begin te worden ga ik weer naar verjaardagen en feestjes waar ik oude bekenden tegenkom. En ik moet zeggen, dat vind ik nog best wel spannend. Weten ze niet dat ik ziek ben geweest, dan krijg ik wel opmerkingen over mijn nieuwe coupe. Gelukkig weten de meeste mensen het wel – dat voorkomt awkward situaties – maar dat betekent ook dat ik bij elke verjaardag/feestje zo ongeveer drie keer dit gesprek voer.

Komt ‘ie dan:
Bekende: ‘He Anouk, wat goed om je te zien! Wat zie je er goed uit! Hoe gaat het nu?’
Anouk: ‘Dankje! Ja goed hoor, met jou?’
Bekende: ‘Ja, goed! Wow, en je haar, je hebt opeens krullen gekregen! Had je dat al?’
Anouk: ‘Nee dat had ik nog niet, dat is na de chemo gekomen.’
Bekende: ‘Krijgen mensen altijd krullen na een chemo?’
Anouk: ‘Nee niet altijd, ligt er een beetje aan.’
Bekende: ‘Houd je die krullen ook? En wil je het weer lang laten groeien?’
Anouk: ‘De krullen beginnen nu wel uit te zakken. En ik weet niet of ik het weer zo lang laat groeien, ben allang blij dat het groeit!’
Bekende:’Je haar is ook veel donkerder, lijkt wel.’
Anouk: ‘Ja klopt inderdaad!’
Bekende: ‘He maar hoe voel je je verder? Moet je nog vaak naar het ziekenhuis?’

Dit is dus een verkorte versie van ‘het standaard gesprek’.

Ja, ik vind het spannend om mensen die ik lang niet heb gesproken te zien. Het gaat toch vaak over mijn ziekteproces. Soms heb ik het gevoel dat ik mensen ook een beetje voor het blok zet, zo van: Ja, nu sta ik naast je. Probeer maar eens een gesprek te voeren met een ex-kankerpatiënt zonder eerst te vragen hoe alles is gegaan. Ik denk dat mensen het ook vaak vragen uit beleefdheid – iets wat ik ook heel goed kan begrijpen.

Pas had ik het met vriendinnen over dit ‘standaard verjaardagsgesprek’.  Een vriendinnetje zei: ‘Maak gewoon een filmpje op je telefoon met al deze antwoorden en een korte update over je gezondheid.’ Kan ik daarna het weer lekker over ‘normale’ dingen hebben. Niet eens zo’n gek idee! Wat zeggen jullie?”

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.