fbpx

Column: Uitgaan en kanker

 
Soms wensten we dat het leven alleen ging over roze glitters, jongens en leuke kleren. Anouk (23) ontdekte dit jaar wel anders. Bij haar werd kanker geconstateerd. Op GRLMAG vertelt deze (positieve!) powerchick iedere week over haar strijd. Deze week: haar laatste stapavond voor de operatie. 

IK HEB KANKER. DAT GAAT ER DOOR ME HEEN.

Vorige week vertelde ik in vogelvlucht wat er mij in het afgelopen half jaar allemaal overkomen is. Maar nu? Je hoort dat je kanker hebt, en dan? Dit is het plan dat ze voor me hadden opgezet:

1. Een operatie waarbij mijn rechtereierstok wordt verwijderd en waar ze ‘andere’ hapjes uit mijn buik nemen om te kijken of daar ook kanker zit.
2. Chemo’s (ja echt, chemo’s. Van die chemo’s waar je ook kaal van wordt dus… heel spannend allemaal.)

Voor de duidelijkheid: ik heb geen ‘officiële’ eierstokkanker. Dit hebben ze express benadrukt in het ziekenhuis. Mijn vorm heet kiemcelkanker en komt alleen bij jonge mensen voor. In kiemcelkanker zijn er ook weer verschillende soorten en laat ik nou net eens een hele bijzondere en zeldzame vorm hebben die heel weinig voorkomt.

Maar goed, ze kunnen natuurlijk wel zeggen tegen je dat je kanker hebt en dat je ziek bent, maar ik voel me helemaal niet ziek. Voor mijn gevoel is er niks met me aan de hand. De weken voor ik de operatie waarbij mijn eierstok verwijderd wordt, probeer ik dan ook zo gewoon mogelijk te leven. En daar horen feestjes natuurlijk bij.

Tijdens mijn ‘laatste’ weekend in Amsterdam, ga ik uit met twee vrienden: Shannon en Sander. We zijn een kwartier binnen als er een jongen op een hele ongemakkelijke manier naast me staan. (Met een kaal hoofd. Sorry dit moet ik er even bij zeggen, want ik dacht ieeeehhh, over een tijdje ben ik ook zo kaal.) Ik doe een stap naar voren. Hint! Hmm niet begrepen, hij doet me na. En dan vraagt hij: ‘He, ben jij goed in tongen?!’ PARDON!? ‘Nee, dat kan ik dus echt niet.’ ‘Ah niet? Wat jammer.’ ‘Ja jammer he, je kan niet alles hebben.’ Flapdrol.

En zo komen er die avond nog wat gekke versierpogingen voor. Terwijl er alleen maar door mijn hoofd rondspookt: ‘Ik heb kanker, ik heb kanker. Mensen zien het niet, maar ik heb kanker.’ Ik heb het verder prima naar mijn zin. Maar die zinnetjes dansen gewoon met mij mee.

En dan komt het. Misschien komt het door de drank, misschien door het late/vroege tijdstip, misschien omdat ik dat gepraat van vreemden een beetje zat ben. Maar na een tijdje met een jongen gekletst te hebben, vraagt hij: ‘Wat gaat er door je heen?’ Nu houd ik sowieso niet erg van standaard antwoorden geven, maar ik denk dat hij dit neverniet had verwacht. Voordat ik er erg in heb zeg ik: ‘Ik heb kanker. Dat gaat er door me heen.’

NEEEEEE NOUK! WAT DOE JE. DIT KAN GEWOON ECHT NIET, denk ik meteen. ALARMBELLENALARMBELLEN.
Ik kijk strak voor me uit. Alsof het een doodnormaal antwoord was. Ik schaam me. Ik heb ook getwijfeld om dit verhaal te vertellen, want ik schaamde me echt heel erg. Zoiets zeg je niet.

Zijn reactie: ‘WHOOOOO, wat erg!’ hij begint me te knuffelen.

Lekker hoor Nouk, is dit nou wat je wil?
Shockeren?
Wildvreemde mannen die je knuffelen?
Gadver, nee.

Gelukkig komt mijn reddende engel Shannon met de mededeling dat het tijd is om naar huis te gaan.

‘Hoe heet je?’ vraagt hij nog.
Ik: ‘Fleur.’ Fleur is al jaren mijn uitgaansnaam. Doet het altijd goed. Ik ben van mening dat elk meisje een uitgaansnaam moet hanteren.
‘En je achternaam? Dan kan ik je toevoegen op Facebook, ik wil je beter leren kennen.’
Oh.. hier had ik niet op gerekend. ’Uh, oke. Eigenlijk heet ik geen Fleur.’ Zo’n goedzak ben ik dan wel weer om dat te zeggen.. ‘Maar ik ga je niet mijn naam geven. Wat is jouw naam?’
Hij: blabliebloe nogwat.
Vergeten dus. Gemeen van mij. Ik weet het.

Bij deze blabliebloe nogwat: Sorry voor het shockeren en sorry voor het niet onthouden. Van kanker ga je een beetje gek doen ofzo.”

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.