fbpx

Heb jij ook last van keuzestress, prestatiedruk en/of chronische twijfel? Dat is écht niet gek. Femke Kamps had last van een Quarterlife crisis én schreef er een boek over: Fuck the quarterlife crisis. Wij interviewden Femke over het fenomeen én hoe je ervan af komt.

Je schreef het boek: Fuck the quarterlife crisis. Vertel..
“Als twintiger sta je aan het begin van je volwassen leven en dit brengt nu eenmaal twijfel met zich mee. Wie ben je? Waar wil je naartoe? Vragen waar je misschien nog niet meteen een antwoord op hebt, maar waar je wel driftig naar op zoek bent. Mijn boek Fuck the quarterlife crisis is ontstaan uit mijn persoonlijke ervaring met de quarterlife crisis. In eerste instantie schreef ik al mijn gedachten voor mezelf op papier: waarom was het nooit genoeg? En waarom kon ik niet ‘gewoon’ gelukkig zijn? Toen ik echter steeds meer hierover praatte met leeftijdsgenoten ontdekte ik dat zij ook tegen dezelfde dingen aanliepen. Dat ‘druk zijn’ een synoniem lijkt te zijn voor ‘succesvol zijn’ bijvoorbeeld. En het feit dat er steeds meer twintigers thuis zitten met een burn-out. Bizar! Toen pas besefte ik dat hier een waardevol boek in zou kunnen schuilen.”

Fuck the quarterlife crisis
Hoe wist je dat je een quarterlife crisis had?
“Zelf had ik vorig jaar last van klachten als hyperventilatie en angsten. Mijn eigen ambitie keerde zich tegen me: ik mocht van mezelf niet luieren en een moment van stilte zorgde voor onrust. Ik was altijd bezig met de next best thing, waardoor ik grip op mezelf en waar ik blij van werd was kwijtgeraakt.”En nog belangrijker: hoe kwam je ervan af?
“Ik heb hulp gezocht bij een professionele coach. Dit vond ik aanvankelijk best lastig. Aan jezelf toegeven dat het niet goed gaat is al lastig, laat staan aan een ander. Het was heel inzichtelijk om een spiegel voorgehouden te krijgen door een onbevooroordeelde professional en daar heb ik zonder twijfel veel van geleerd. Je kunt misschien niet veranderen wie je bent, maar wel hoe je bepaalde eigenschappen kunt modereren. Er is ook niets mis met ambitieus zijn, maar je moet jezelf wel de rust kunnen gunnen. Dat kan ik nu.”

Heb je tips voor meiden die ook veel stress hebben en misschien helemaal geen idee hebben wat ze met hun leven willen?
“Kies voor waar je nú gelukkig van wordt en luister hierbij naar je gevoel. Een beter recept voor geluk is er niet. Dat je alles kunt worden wat je wilt, betekent niet dat je alles moet kunnen, doen en zijn. Je spendeert met niemand meer tijd dan met jezelf, dus zorg dat je leuk gezelsschap bent 😉”

Je hebt er nu ook een speciale YouTube-serie over gemaakt. Waarom en wat kunnen we verwachten?
“Yes, dat klopt! Momenteel gaat het om twee rubrieken: ‘advies aan twintigjarige zelf’ en ‘op de bank bij de YouTube psycholoog’. In het eerste geval gaat het om een aanvulling op mijn boek. Voor het laatste hoofdstuk vroeg ik namelijk aan vrouwen die mij inspireren naar het advies aan hun twintigjarige zelf. Dit is zo’n mooie verzameling van adviezen geworden dat ik het zonde vond om dit alleen in papieren vorm te laten bestaan.

YouTube-serie

De rubriek ‘Op de bank bij de YouTube psycholoog’ speelt in op het stijgend aantal jongeren met burn-out(symptomen). Steeds meer millennials komen thuis te zitten met een burn-out, maar mentale hulp zoeken kan een behoorlijke drempel zijn. Met de nieuwe webserie hopen Kirsten Nelis (burn-out coach) en Femke Kamps om psychische hulp meer toegankelijk te maken. Vragen kun je bijvoorbeeld ook gewoon sturen via de mail of een DM op Instagram.”

Bekijk de serie hier:

Femke’s boek Fuck the Quarterlife Crisis is nu te koop via de boekhandel of online bijvoorbeeld bij Bol.com

5 tips tegen stress
4x zo blijf je dichtbij jezelf

Beeld: Ellen van Lent
GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.