fbpx

Interview: Modellenscout Zekja Gecmen

Modellen zijn overal. Op billboards, in parfumreclames en magazine covers, maar ook gewoon bij jou in de straat. Aan een scout de taak om de nieuwe Doutzens te vinden en te presenteren aan de beste bureaus. GRLMAG sprak modellenscout Zekja Gecmen.

Om te ontdekken hoe er naar modellen wordt gezocht, sprak GRLMAG modellenscout Zekja Gecmen. Ze scout voor Elvis Models,Touché Model Management, ID Model Management en Ulla Models.

“WE ZIJN GEK OP SPECIALE EIGENAARDIGHEDEN: FLAPOREN OF HET BEKENDE SPLEETJE TUSSEN DE TANDEN”

Hoe is het om scout te zijn?

“Ik scout nu ongeveer 3 maanden, en ik vind het echt superleuk! Het fijne aan scouten is dat je het doet wanneer het je zelf uitkomt. En het kan ook nog eens overal. Meestal ga ik een dagje naar een grote stad, neem ik mijn kaartjes mee en houd ik mijn scout oog goed open.”

Is het moeilijk om nieuwe modellen te vinden?

“Ik vind het zelf niet heel moeilijk, maar het komt nog vaak genoeg voor dat ik een meisje scout en dat een bureau haar toch helemaal niks vindt. Volgende keer beter! Soms lukt het wel in een keer. Zo scoutte ik laatst een meisje dat direct bij Touché werd aangenomen. Ze doet nu modellenwerk in Istanbul.”

Hoe spreek je iemand aan op straat?

“Meestal stel ik mijzelf eerst voor en vraag ik naar leeftijd, lengte en of ze al vertegenwoordigd worden door een bureau. Meestal komen de ouders (als die mee zijn) ook gelijk met vragen. Na het gesprek geef ik een kaartje mee van een bureau waar ze foto’s naar toe kunnen sturen.”

Hoe scout je op social media?

“Op mijn Instagram staat dat ik scout ben, dus ik word sowieso door heel veel meiden gevolgd. Als ik interesse heb, vraag ik meestal eerst aan het meisje (of jongen) de leeftijd en lengte. Daarna vraag ik of ze al een agentschap hebben. Als dat allemaal in orde is, stuur ik een privéberichtje met verdere informatie. Vervolgens stuur ik wat polaroids door naar een bureau. Als het bureau ook interesse heeft mag het meisje op gesprek komen. Bij het eerste gesprek zijn de ouders er altijd bij als het gaat om een minderjarige.”

Ga je liever de straat op, of kijk je liever op Instagram?

“Scouten op Instagram is tegenwoordig erg populair, bijna alle bureaus doen het. Zelfs het modellenbureau IMG Worldwide (een van de grootste agencies ter wereld) scout via Instagram. Helaas zitten daar ook heel wat nepbedrijven tussen.

Ik ga liever de straat op. De kans dat een meisje of jongen ‘nieuw’ is, is dan veel groter. Op Instagram loop je de kans dat zes andere bureaus haar al een keer hebben gezien. Ook kan het meisje er op de foto heel anders uitzien dan in het echt. Op straat heb je al die nabewerkingen en filters niet!”

Waar let je op?

“Als eerste de lengte natuurlijk, en de bouw. Daarna het gezicht. Scouts letten op meisjes met een egale huid. Daarna wordt er naar de ogen, neus en mond gekeken. We zijn gek op speciale eigenaardigheden: flaporen of het bekende spleetje tussen de tanden.”

Hoe valt een meisje op?

“Sommige meiden of jongens zie je lopen en dan denk je gelijk: ja, model! Anderen vallen juist totaal niet op. De meeste potentiële modellen vallen naar mijn idee op door hun slungeligheid en natuurlijke schoonheid. Ze hebben bijna tot geen make-up op en zien er toch geweldig uit.”

Zekja’s tip: Als je ontdekt wil worden op Instagram kun je het beste wat make-uploze foto’s plaatsen met staart in. Wie weet reageert er een bureau…

> Tekenen dat je geschikt bent als model
> Zo word je model

Beeld: Victoria’s Secret
GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.