fbpx
Jip is een jonge meid van 19 jaar, maar studeren en werken zit er voor haar niet in. Door een leverziekte staat ze nu op de wachtlijst voor een donorlever.

MIJN OOGWIT WAS HELEMAAL GEEL

“Ik kreeg klachten toen ik 17 jaar was. Ik was constant moe, misselijk en wilde niets eten. Ik dacht aan een griepje en de huisarts aan Pfeiffer. De klachten werden steeds erger en op een gegeven moment ben ik op mijn werk in elkaar gezakt. Toen mijn ouders me ophaalden bleek mijn oogwit helemaal geel te zijn en de link naar mijn lever was toen snel gemaakt.  We zijn naar het ziekenhuis gegaan waar het eigenlijk nog zo’n twee maanden duurde voor we echt hoorden dat het helemaal mis was met mijn lever. Normaal gesproken zorgt je lever voor je energiehuishouding en onder andere de opname van voedingsstoffen. Ik heb de ziekte galgangatresie en daardoor doet mijn lever het niet goed. Het voelt een beetje alsof je een week niet geslapen hebt, daar is het wel mee te vergelijken.”

NU KAN IK BIJNA NIETS MEER

“Voordat ik ziek werd studeerde ik, werkte ik en deed ik vaak leuke dingen met vriendinnen. Ik genoot van het leven en ik zat echt niet te wachten op een hoop ziekenhuisbezoeken. Nu kan ik bijna niets meer doen. Nadat ik ben opgestaan ga ik douchen, dat is eigenlijk al zo intensief dat ik daarna een uur rust moet nemen. Er komen gelukkig wel bijna elke dag vriendinnen en familie langs, dus ik zorg gewoon dat ik de hele dag aan het chillen ben. Ik heb een aantal schilderblokken gekocht en ik zit op zangles. Ik zorg dus wel dat ik ergens mee bezig ben, maar werken of studeren is te intensief, ik blijf aan huis gebonden. Dat is nu ongeveer een half jaar zo. Daarvoor was ik ook ziek, maar ik kon nog wel dingen doen. Ik sliep vaak als ik thuis kwam van school, omdat ik zo moe was. Ik dacht dat dat lag aan de overstap van de middelbare school naar een nieuwe studie, omdat dat best wel intensief is. Het is ook wel een les: als je lichaam niet werkt zoals het hoort, ga dan vooral naar de dokter.”

IK STA NU OP DE WACHTLIJST VOOR EEN DONORLEVER

“Toen ik hoorde dat ik een donorlever nodig had schrok ik enorm. Het is een gek idee dat het enige dat je kan redden een orgaan van iemand anders is. Daar denkt je op zo’n jonge leeftijd niet aan! Ik sta nu ongeveer een maand op de wachtlijst. Hoe slechter het met je gaat, hoe hoger je op de lijst staat. Ook gaan jonge mensen voor, wat voor mij wel positief is. Ik kan niet precies zeggen waar ik sta, want er komen elke dag zieke mensen bij. Toen ik net op de lijst kwam stond ik ongeveer op de twaalfde plek, terwijl er 111 mensen op de lijst staan. Relatief hoog dus. De echte realiteit drong pas tot me door toen ik hoorde hoe lang het kan duren voor ik een lever krijg. Dokters vertelden mij dat het acht maanden kunnen zijn, maar ook drie jaar!”

Onbegrip

“Ik merk wel eens dat mensen om mij heen het niet helemaal begrijpen. Ze denken dat ik alleen moe ben en een beetje jeuk heb, maar dat is niet zo. Het beeld dat iedereen heeft van moe zijn is heel anders dan hoe ik me nu voel, het is niet te vergelijken. Ik heb ook zoveel jeuk dat ik littekens op mijn benen heb. Daar schrikken mensen van, omdat ze denken dat het wel meevalt. Ik heb zoveel jeuk dat ik mijn benen gewoon openkrab. Pas als mensen dat zien snappen ze een beetje wat ik doormaak.”

Donoren

“Ik was zelf al geregistreerd als donor, maar toen ik echt ziek werd mijn omgeving er ook mee geconfronteerd. Zij hebben zich toen ook ingeschreven als donor. Ik vind het hartverwarmend dat ze dit doen, maar het laat ook zien dat mensen pas de noodzaak inzien als iemand in hun omgeving ziek wordt.”

IK PROBEER POSITIEF TE BLIJVEN

“Ik weet niet wat mijn toekomst is. Ik heb me mentaal voorgenomen dat ik dit jaar getransplanteerd ga worden en ik hoop gewoon heel erg dat dat gaat gebeuren. Ik wil er eigenlijk niet teveel over nadenken en ik probeer zo positief mogelijk te blijven. Ik weet dat je na een transplantatie ongeveer een jaar moet bijkomen, maar ik beeld mezelf in dat ik in september 2017 weer verder kan met mijn studie Frans. Dat is wat ik het meeste mis: de gezelligheid in de klas, feestjes, festivals en het studentenleven. Ik hoop heel erg dat het zo gaat, maar ik weet het natuurlijk niet zeker.”

Wil jij donor worden?

In april ontvingen zo’n 200.000 jongeren die vorig jaar 18 geworden zijn een brief van minister Schippers met de vraag of zij zich willen registreren in het Donorregister. Want er is nog steeds een groot tekort aan donororganen. Meer info vind je hier.

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.