fbpx

Deze klachten kan je krijgen van de pil

 

Bijna elk meisje gebruikt de pil. De één gebruikt het voor menstruatiepijn en de ander als anticonceptie. Maar twijfel je of de pil wel de juiste conceptie voor je is? Een paar redenen waarom je zou kunnen overstappen naar een ander anticonceptiemiddel.

  1. Je hebt een laag libido. De pil remt de productie van bepaalde hormonen zoals testosteron. Dit hormoon zorgt voor je gevoeligheid bij seksuele prikkels en of je in ‘the mood’ bent. Maar niet iedereen heeft een laag libido door de pil. Volgens seksuoloog Rik van Lunsen heeft ongeveer 10 tot 15 procent hier last van.
  2. Je hebt last van stemmingswisselingen. De pil is een verzameling van verschillende hormonen zoals oestrogeen en progestageen. Deze hormonen kunnen invloed hebben op je stemming. Zo kan je een dipje krijgen en je een beetje somber of lusteloos voelen.  Maar een dipje kan ook veranderen in depressieve klachten. Wanneer je merkt dat je je langer down voelt is het slim om even langs je huisarts te gaan.
  3. Je hebt tussentijdse onregelmatige bloedingen. Niets zo vervelend als nét je fijne ondergoed verpesten. De pil zorgt ervoor dat je menstruatie gelijk loopt en voorspelbaar is, maar soms heb je ineens bloedingen. Dit komt vooral voor als je net begint met de pil. Is dat niet het geval? Ga dan even langs de huisarts. Maar don’t worry in de meeste gevallen kan het geen kwaad en gaat het vanzelf over, maar irritant is het wel.
  4. Je vindt het geen fijn gevoel om hormonen in je lichaam te stoppen. Geen zorgen, je bent echt geen hippie als je het niet fijn vindt om aan de pil te zitten. Het idee dat je elke dag hormonen slikt is ook een beetje eng. Maar bedenk dat elke pil flink is getest en veilig is om in te nemen. Mocht je het toch niet willen gebruiken, dan kan je altijd een andere anticonceptiemiddel gebruiken.
  5. Je bent bang voor de verhoogde kans op trombose. Een paar jaar geleden was de Diane 35 pil volop in het nieuws vanwege de verhoogde kans op trombose. Trombose zorg ervoor dat een bloedvat wordt afgesloten (lees hier meer). Maar voordat je je pil in de prullenbak gooit: alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose. Bij sommige pillen is het risico alleen wel wat groter. Volgens arts seksuele gezondheid Colette Rombouts is de kans op trombose vooral in het eerste jaar aanwezig. Daarna is de kans een stuk kleiner.

Komen een paar klachten je bekend voor? Geen zorgen, het is niet gek als je merkt dat je pil niet helemaal bij je past. Misschien helpt het overstappen naar een andere pil of wil je liever een ander anticonceptiemiddel proberen zoals een spiraaltje. Het is sowieso belangrijk om dit met je ouders en je huisarts te bespreken. Het is niets om je voor te schamen, zij willen ook dat jij je happy en vertrouwd voelt met je anticonceptie.

Disclaimer: als je geen klachten hebt en happy met de pil maak je dan geen zorgen. Er zijn natuurlijk ook heel veel voordelen van de pil, maar iedereen reageert er verschillend op!

Bron: CBS, decorrespondent, depri&dan
GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.