fbpx

Column: Mooi maken voor een ziekenhuisbezoek

 

In 2015 overleefde Anouk (24) de ziekte kanker. Op GRLMAG vertelt deze (positieve!) powerchick iedere week over haar leven.

IK ZORG ALTIJD DAT IK ME MOOI MAAK, NEE EXTRA MOOI

“Jippie! De laatste chemo is alweer een jaar geleden. Wat vliegt de tijd. Maar het einde van chemo’s betekent niet het einde van het ziekenhuistraject. Nog 10 (!) jaar lang ben ik onder controle bij het ziekenhuis. Het eerste jaar kwam ik iedere maand langs en nu is dat één keer in de twee maanden en zo bouw ik dat ieder jaar af. Gelukkig is het ziekenhuis een kwartiertje fietsen van mijn huis en de afspraken duren 5 a 10 minuten dus ik sta al snel weer buiten. Naast de controles heb ik ieder jaar een CT-scan. Afgelopen week was ik weer aan de beurt.

Ook al duurt een ziekenhuisbezoekje vijf minuten, ik zorg altijd dat ik me mooi maak. Niet zomaar mooi maak, nee éxtra mooi maak. Waarom doe ik extra mijn best als ik naar het ziekenhuis ga? Als ik alleen al mijn fiets neerzet voor het ziekenhuis, word ik al geconfronteerd met de ziekte die ik had. Dit komt vooral omdat je meteen ziet wie er ziek is. Je pikt ze er zo tussenuit. Want chemo’s doen je uiterlijk veranderen, dat weet ik als geen ander.

En nu is het ontzettend logisch dat als je ziek bent, je helemaal geen zin hebt om je mooi te maken. (Jij maakt je tenslotte ook niet op als je griep hebt, toch?) Maar bij kanker is het een ander verhaal. Juist omdat je uiterlijk zo verandert, is het belangrijk om jezelf zo nu en dan op te fleuren. Door je mooi te maken, voel je je ook mooi. Juist je hakken dragen of een beetje blush: het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken. Ik denk dat ik stiekem een soort statement ermee wil maken. Zo van: ‘Ik ben misschien wel ziek maar ik blijf positief!’

Want zelfs toen ik me erg slecht voelde, deed ik nog mijn best. Gekleurde doeken gewikkeld om mijn hoofd en jurkjes en rokjes in het ziekenhuisbed waren geen uitzondering. Geen mascara omdat er bijna geen wimper meer over is? Dan tover ik een leuk kleurtje op mijn lippen (in die tijd heb ik teveel lippenstift gekocht..) In het ziekenhuis werd dit ook opgemerkt en dan is het bijzonder leuk als je een complimentje krijgt. ‘Hoe doe jij dat toch, die doek om je hoofd? Het staat zo leuk!’ Ik kan je zeggen, die complimenten doen je ontzettend goed als je ziek bent. Je mooi maken doet dus ook zeker wat voor je binnenkant.

Maar ook nu ik niet meer ziek ben en regelmatig langskom, denk ik dat het voor een hoop positiviteit zorgt in het ziekenhuis. Op deze manier wil ik laten zien dat er ook een leven na kanker is en dat er (helaas niet voor iedereen) een kans is dat het allemaal goed komt, zoals bij mij.

Sommige zullen het vast wat overdreven vinden om met lippenstift en je hakken binnen te paraderen in het ziekenhuis maar ik voel me er goed bij. En uiteindelijk is dat het belangrijkst: doen waar je je goed bij voelt.

Niet te vergeten: de uitslag van de scan was goed, ik ben alweer een jaar schoon!”

Bekijk hier Anouks vorige column. 

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.