fbpx

Social media: Till death do us part?

 
Jij hebt er vast nog nooit over nagedacht wat er met je social media-accounts gaat gebeuren als je dood gaat. Geeft niet, wij ook niet. (We zijn ook niet van plan om op korte termijn dood te gaan ;)). GRLMAG’s Femke onderzocht voor haar masterscriptie hoe jongvolwassenen denken over het digitaal nalatenschap. Dit zijn de facts:

In totaal vulden 220 respondenten (18 – 25 jaar) Femke’s enquête in.

  • – Uit dit onderzoek is gebleken dat een ruime meerderheid van de jongvolwassenen nog nooit eerder over het digitaal nalatenschap heeft nagedacht (75%).
  • – Wordt hen hier echter naar gevraagd, geeft een meerderheid aan zijn of haar online profiel niet te willen behouden wanneer ze zouden komen te overlijden (58,6%). Pijnlijk voor de nabestaanden, privacy en ‘nutteloos’ om het profiel in stand te houden, worden allen benoemd als reden. Opvallend hierin is wel dat ze hun online profiel liever niet direct verwijderd zien, maar slechts na enkele weken of maanden na hun overlijden.
  • -Jongvolwassenen die wel geïnteresseerd zijn in het behouden van hun online profiel (41,4%), geven als redenen dat het hen juist fijn lijkt voor nabestaanden om regelmatig hun profiel te kunnen bekijken en het een goede manier is om te laten zien wie ze waren. Echter, hebben beide groepen deze wens veelal niet gecommuniceerd naar familie en/of vrienden of vastgelegd bij een bedrijf of overheidsinstelling.
  • – Facebook is het meest populaire platform om te behouden als digitaal nalatenschap (43,2%), respectievelijk gevolgd door Instagram (21,9%), Twitter (9,1%) en LinkedIn (3,6%)
    – Het merendeel geeft aan zich het meest aangetrokken te voelen tot een In Memoriam-pagina of een onveranderd online profiel. Voor een actief profiel gebaseerd op algoritmes, was het minste animo. Het merendeel gaf alleen aan dit ‘creepy’ te vinden
    – Hoe actiever je bent op Facebook bij leven, hoe meer geneigd je bent te kiezen voor het digitaal nalatenschap (addicted, much ;-)?) 

Wij zijn benieuwd: wat zou jij willen dat er gebeurt met je social media-accounts  als je dood gaat?

GRLMAG Redactie
GRLMAG Redactie

De GRLMAG-redactie houdt jou iedere dag op de hoogte van de hotste nieuwtjes en handigste tips.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GRLMAG maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door op akkoord te klikken of door op de website te blijven komen, ga je hiermee akkoord.